Brânza, un atu pentru sănătatea ta, chiar dacă nu bănuiai asta

Dintre toate produsele lactate, cu siguranta ca ea este cea care are cea mai proasta reputatie. Din punct de vedere dietetic cel putin. Da, branza este grasa si exact din acest motiv are cei mai multi adepti. Si totusi, sub crusta sa se ascund o multime de atuuri pentru sanatate.

Daca este consumata insa cu moderatie, branza poate sa contribuie la o sanatate de fier. Iata deci care sunt beneficiile sale.

O comoara foarte bogata in calciu. Branza, la fel ca si celelalte produse care provin din lapte este inainte de toate, o buna sursa de calciu. Acest mineral este esential pentru consolidarea oaselor si a dintilor, mai ales pentru copii. Este foarte benefic si pentru femeile aflate la menopauza.

Cu cat branza este mai uscata deci concentrata in lapte, cu atat este mai benefica si mai bogata in calciu. Daca iti doresti sa maximizezi aporturile cel mai bine ar fi sa privilegiezi branzeturile de tip beaufort, gouda, emmentaler sau roquefort.

Vitamina D si proteine. Da, branza are un talent ascuns. Contine si vitamina D. Adica vitamina esentiala la fixarea calciului. Chiar daca soarele ramane cea mai buna sursa, branzeturile pot sa fie o buna sursa de vitamina D mai ales pe timp de iarna.

Dar branza este si o sursa foarte buna de fosfor. In combinatie cu calciul, aceasta poate sustine mineralizarea oaselor si a dintilor, dar si anumite functii ale celulelor. In plus, poate participa si la producerea si pastrarea energiei de care corpul are nevoie.

Vitamine si minerale. Branza este sursa de numeroase vitamine si minerale, mai ales de vitamina B2 care poate transforma alimentele in energie sau vitamina B12 care poate actiona contra oboselii si stresului. In plus, contine multe alte minerale pe langa mult laudatul calciu.

Branza este si cea mai buna sursa de vitamina A sau retinol. O vitamina ce joaca un rol foarte important in multe functii ale organismului. Poate mentine pielea in cea mai buna stare de sanatate si poate proteja contra infectiilor. Poate favoriza si vederea datorita actiunii sale antioxidante.

Branza este delicioasa si iti face doar bine. La micul dejun, pe paine sau intr-un preparat cald, branza nu are limite atunci cand vine vorba despre creativitate. Cu cele 400 de varietati ale sale, cu siguranta ca este pe placul tututor. Poate participa la o alimentatie santoasa si echilibrata si poate intari sau stimula perceptia gustului, mai ales la copii.

In plus, este eficienta contra diabetului, a cariilor si te ajuta sa imbini de minune un gust delicios cu o multime de beneficii pentru sanatate.

Deci… faci si tu sau nu parte din categoria persoanelor pentru care o zi fara branza zici ca e o zi fara savoare?

Un comentariu la „Brânza, un atu pentru sănătatea ta, chiar dacă nu bănuiai asta

Lasă un răspuns